W pierwszym półroczu z Polski wyeksportowano jaja za 226 mln euro
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podało, że Polska jest czwartym, po Francji, Hiszpanii i Niemczech, producentem jaj w Unii Europejskiej z 14 proc. udziałem w unijnym rynku.
Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowego Instytutu Badawczego w Polsce wielkość produkcji jaj konsumpcyjnych kształtuje się w granicach 550-560 tys. ton rocznie. W 2024 r. według szacunków IERiGŻ produkcja jaj konsumpcyjnych wyniesie 551 tys. ton. Polska od lat jest eksporterem netto jaj konsumpcyjnych, eksportując około 40 proc. krajowej produkcji. W okresie styczeń-czerwiec 2024 wyeksportowano prawie 117 tys. ton jaj za kwotę około 226 mln euro - poinformowało biuro prasowe ministerstwa.
Zdaniem Pawła Podstawki, przewodniczącego Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj, sukces eksportowy branży ma swoje podstawy w jakości produktu i niskich cenach.
"W naszym kraju rocznie produkujemy rocznie około 11 miliardów jaj, z czego 85 procent to jaja konsumpcyjne. Pozostała część jest przeznaczona na wylęgi. Jednak żeby osiągnąć taką skalę produkcji, konieczne było opracowanie i stosowanie odpowiednich technologii hodowli. Nie bez znaczenia jest także dostęp do taniej i jakościowo dobrej paszy, głównie od polskich rolników, która stanowi aż 70 procent kosztu produkcji jajka" - wyjaśnił Podstawka.
Na świecie rocznie produkuje się około 87 mln ton jaj. Największym producentem jaj na świecie są Chiny.
Światowy Dzień Jaja został ustanowiony w Wiedniu w 1996 roku. Od tego czasu, w drugi piątek października każdego roku miłośnicy jaj przypominają o ich roli w zdrowym żywieniu. (PAP)
masz/ malk/