Po akcji gaśniczej marketu pogorszyła się jakość wody w Lubatówce
Jak podał na swojej stronie WIOŚ w Rzeszowie, wyniki pobranych w dniu ugaszenia pożaru (12 lipca) próbek wody i ścieków, w ramach prowadzonej przez inspektorów WIOŚ w Rzeszowie oceny skutków pożaru i jego wpływu na środowisko, wskazują na pogorszenie warunków fizycznych i warunków tlenowych wody oraz parametry obrazujące zasolenie wód.
Jak podaje Inspektorat, w badanych próbkach wody stwierdzono również niewielkie obniżenie odczynu pH.
"Pogorszenie jakości wody zauważa się głównie w próbce wody pobranej najbliżej źródła zanieczyszczenia – rzeka Lubatówka w okolicy kładki w rejonie ul. Wyszyńskiego w Krośnie" – czytamy na stronie Inspektoratu.
Badania wykazały, że wypływające z wylotu kolektora ścieki, czyli wody popożarnicze zawierały znaczne wartości stężeń substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska.
"Wyniki pomiarów wody wykazały wzrost wartości oznaczonych wskaźników zanieczyszczeń, m.in. takich jak: naftalen, antracen, fluoranten, benzo(a)piren, zarówno w próbce wody pobranej w rzeki Lubatówka po przyjęciu wód popożarniczych, jak i w próbce wody pobranej z rzeki Wisłok" – podał WIOŚ.
"Wysokie temperatury i niska zawartość tlenu rozpuszczonego w wodzie mogą powodować zjawisko śnięcia ryb" – ostrzegł inspektorat.
Zaznaczył jednocześnie, że w próbce wody pobranej powyżej odprowadzania ścieków wartości tych substancji były na niskim poziomie.
Z kolei w próbkach wody pobranych najdalej źródła zanieczyszczenia zauważa się mniejszy wpływ odprowadzanych ścieków i lepsze warunki tlenowe.
Analizy laboratoryjne kolejnych próbek, pobranych 13 i 18 lipca, są w toku. (PAP)
api/ mark/